Moms in Tech

Članak originalno napisan za CodeCats – Neprofitnu udrugu osnovana u cilju promicanja, razvitka i unapređenja ICT sektora – a u svrhu pružanja podrške majkama u IT sektoru i poticanja u ostvarivanju poslovnih snova.

Biti roditelj i voditi vlastiti posao je pravi izazov! Više o balansu između posla i majčinstva pročitajte u nastavku.


Žene su u informatičkim poslovima pravilo, a ne iznimka, a biti roditelj i voditi vlastiti posao je pravi izazov. Budući da radim od kuće (vodim vlastiti obrt, primarno za kreiranje web stranica) i imam malo dijete pokušala sam organizirati vrijeme i obaveze – posebno odvojiti vrijeme za obitelj, a posebno vrijeme za posao. Rad od kuće pokazao se dobrom odlukom – vrijeme za posao određujem sama, a kućni radni prostor pozitivno utječe na moju kreativnost.

Sin je uvijek dobro surađivao, sjedio pored mene dok radim i igrao se. Bilo je to do prije godinu dana, a onda smo se susreli s poteškoćama iz spektra autizma. Bilo je potrebno primijeniti drugačiji pristup poslu i vremenu s obitelji. Organizirati posao uz redovite posjete liječnicima, terapeutima i prilagodbe doma (a tako i kućnog ureda) potrebama djeteta.

Kolege i suradnici uvijek imaju razumijevanja za moje dnevne obaveze i moje: „može, napravit ćemo to poslijepodne” odgovore.

Dozvoljavam djetetu da radi sa mnom

Odvajanje vremena posebno za različite aktivnosti više nije bilo učinkovito pa smo se prilagodili novonastaloj situaciji. Jutra provodimo u vrtiću, posjetu institucijama i odlasku na terapije dok poslijepodne zajedno razvijamo svoju kreativnost i zajedno učimo. Dok ja učim nove tehnologije i planiram nove projekte, on se pored mene razvija uz didaktičke igračke. Kako je za djecu u spektru važna koncentracija, u vremenu koje provedemo za radnim stolom pokušavam ga naučiti da posao moramo obaviti do kraja bez da nam misli lutaju s jedne aktivnosti na drugu.

Da, ponekad nastane kaos, umjesto bojanke obojan je stol, a omiljena boja je pala iza stola i zapetljala se u mnoštvo kablova. Mamina tipkovnica je baš ona koju i on treba… Ali s pozitivne strane, uz tu istu tipkovnicu uspješno savladavamo abecedu i brojeve.

Osobnost životnog partnera je važna

Kada posao zahtjeva punu pažnju i mora sve biti obavljeno u zadanim rokovima, uz potporu supruga, također stručnjaka za računala, lakše je izbalansirati posao i majčinstvo. Općenito je važno moći se osloniti na obitelj kada morate raditi, pogotovo kod obavljanja svakodnevnih kućanskih poslova i čuvanja djeteta. Svakako suprugova savjesnost, a i pomoć bake i djeda, doprinose smanjenu stresa i održavanju ravnoteže između privatnog i poslovnog života.

Moći se usredotočiti na posao i biti disciplinirana i produktivna može pretvoriti rad od kuće u najbolju opciju uz majčinstvo. Sretna sam što mogu biti kod kuće s djetetom i razvijati njegove radne navike na vlastitom primjeru.

Monika Topalov


Izvorni članak na linku:

https://codecatsblog.blogspot.com/2020/12/zene-su-u-informatickim-poslovima.html

Image from Pixabay