Pregrijava li vam se računalo?

Pregrijava li vam se računalo?

Računala rade uz pomoć eketrične energije čiji je nusproizvod toplina. U računalu najviše topline generiraju procesor i grafička kartica. Ventilatori unutar kućišta računala izbacuju toplinu van. Ako toplina ne može van računalo se pregrijava. Povećana temperatura negativno utječe na performanse računala i skraćuje njegov životni vijek.

Kada komponente računala rade na višem taktu to zovemo „overclocking” – što doprinosi efikasnijem radu sustava, ali se računalo više zagrijava. Suprotno, „underclocking” smanjuje efikasnost računala, ali se računalo manje zagrijava. Da bi se spriječilo pregrijavanje računala postoji sustav hlađenja putem ventilatora, hladnjaka, a u novije vrijeme i vodenog hlađenja. Pravilan protok i dovod hladnog zraka unutar kućišta važan je da ne bi došlo do pregrijavanja.

Računalo koje se pregrijava ne može obavljati zadane funkcije, a u najgorem slučaju komponente mogu pregorjeti. Novija računala ugasit će se ako su se pregrijala da ne bi došlo do oštećenja komponenti. Dok se računalo ne ohladi neće se moći ponovo pokrenuti. Ako se računalo ugasilo zbog pregrijavanja najbolje je neko vrijeme ne pokretati ga.

Indikator da je temperatura prešla svoj maksimum je rad ventilatora. Rad ventilatora povremeno se pojačava ako neka od komponenti računala radi jače. Ako ventilatori konstantno rade na maksimalnoj brzini i glasni su, računalo se vjerojatno pregrijava. Rješenje može biti dodavanje još ventilatora unutar kućišta koji bi poboljšali protok zraka. Instalacija boljeg hladnjaka na procesor i redovno mijenjanje termalne paste doprinose regulaciji radne temperature procesora.

Negativni utjecaj prašine

Važno je redovito čistiti unutrašnjost računala od akumulirane prašine. Ako se prašina nakupi na lopaticama ventilatora isti će raditi bučno. Nakupljanjem prašine dolazi do začepljenja na metalnoj konstrukciji hladnjaka što dovodi do smanjenja protoka zraka pa se procesor slabije hladi. Kvarovima uzrokovanim nakupljanjem prašine posebno su podložna prijenosna računala koja imaju manje kućište i čije su komponente vrlo blizu jedna drugoj. Loše navike u radu s prijenosnim računalom, npr. držanje laptopa na prekrivaču u krevetu i prekrivanje rešetkastih otvora za protok zraka, dovodi do pregrijavanja uzrokovanog prašinom, nitima tkanina i onemogućavanjem pravilnog protoka zraka.

Valja napomenuti kako ne postoji univerzalni znak da se računalo pregrijava. Nekad su to ventilatori, nekad kvar na komponentama, a nekad maliciozni software. Stoga je potrebno održavati nižu temperaturu u prostoru u kojemu se računalo nalazi. Važno za naglasiti je da i preniske temperature mogu oštetiti komponente računala. Idealna temperatura prostorije u kojoj se računalo nalazi bila bi između 22°C – 27°C. Temperatura unutar kućišta ne bi trebala biti niža od temperature prostorije zbog kondenzacije. Minimalna temperatura rada procesora je cca 20°C dok je maksimalna 75°C.

Spriječite pregrijavanje

Skidanje bočne strane kućišta rashladit će računalo, ali dugoročno ova ideja nije dobra jer se nepravilnim rukovanjem s računalom mogu oštetiti komponente, a i puno će više prašine padati po njima. Stoga je ovaj način hlađenja računala najbolje izbjegavati. Uvijek je moguće instalirati dodatne ventilatore unutar kućišta, pri čemu valja paziti da se ventilatori pravilno postave kako bi topli zrak izlazio van.

Barem dva puta godišnje potrebno je odnijeti računalo na čišćenje u servis računala. Servisi imaju svu potrebnu opremu za kvalitetno čišćenje računala. Ako računalo radi sporije nego inače potrebna je dijagnostika. Čišćenjem računala doprinosi se trajnosti istoga. Računalo radi brže i stabilnije, bez zamrzavanja.

Pregrijava vam se računalo? Javite nam se!

 

 

Fotografije: https://pixabay.com/