Web dizajn ili web programiranje – Što treba vašem projektu?

Web dizajn ili web programiranje – Što treba vašem projektu?

Kada se govori o stručnjacima za razvoj web stranica navode se web programeri i web dizajneri. Za uspješnu realizaciju projekta potrebni su oboje, a posao ovih stručnjaka se razlikuje.

Web dizajner kreira izgled web stranice, navigacijsku traku, ikone i ostale atribute. Osmišljava vizualni identitet web stranice koja će privući korisnike, a koji će se na istu stranicu ponovo vratiti. Može se reći da je web dizajner i front – end web programer. Ovi stručnjaci u svom radu koriste programe kao što su Adobe Photoshop i Adobe Illustrator, ali i HTML, CSS, JavaScript, jQueri… web tehnologije.

Web programer (back – end web programer, web developer) kreira interaktivne web stranice i aplikacije čiji se kod izvršava u pozadini (nije vidljiv krajnjem korisniku). Osim pisanja kodnih naredbi koje „ožive” dizajn web stranice, web programer upravlja projektom, poboljšanjem sigurnosti i pohranom podataka. Ovi stručnjaci u radu koriste server-side programske jezike – PHP, Python… Većina web programera poznaje rad i sa client-side jezicima (HTML, CSS, JS…).

Prema gore opisanom, a u vezi željenog projekta, odabiru se odgovarajući stručnjaci. Kod prilagodbe postojeće stranice u smislu novog dizajna i/ili ažuriranja slika trebate web dizajnera, a moguće i grafičkog dizajnera (stručnjaka za obradu fotografija, izradu logotipa…). Ako postoji već gotov dizajn, a potrebno je programirati sadržaj i povezati s bazom podataka, tada trebate web programera. Kod projekta koji se razvija „iz nule”, u smislu dizajniranja, projektiranja programskih komponenti, implementacije značajki… projekt zahtjeva web tim koji se sastoji od gore navedenih stručnjaka.

Imate ideju za projekt? Javite nam se!

 

 

Foto: https://unsplash.com/